Hoe krijg je diarree?

Meerdere oorzaken...

Wat maakt je stoelgang zachter dan anders?

Druppel water
Een teveel aan water. Je darmen absorberen water uit je voeding en geven je stoelgang de juiste consistentie. Wanneer een infectie in je lichaam woedt, kan ook je darmslijmvlies geïrriteerd worden. Dan wordt er minder water opgenomen door je lichaam, en verliest je lichaam meer water via je ontlasting. Dat is diarree.

Oorzaken van diarree

Diarree is een symptoom en geen ziekte. Er zijn heel wat mogelijke oorzaken voor diarree, die allemaal bij zowel volwassenen als kinderen kunnen voorkomen.

  1. Een virus

   Een virale diarree bij baby’s wordt bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door het rotavirus. Ook het norovirus kan een boosdoener zijn.

  2. Een bacterie

   Als je ziek wordt van voedsel, kan dit besmet zijn met een gevaarlijke bacterie of een parasiet, en spreken we van een voedselvergiftiging.

   Gevaarlijke bacteriën zijn salmonella, E. coli, stafylokokken en Shigella. Reizigersdiarree wordt bijvoorbeeld meestal veroorzaakt door een bacterie uit een onhygiënische omgeving.

  3. Een parasiet

   Hoewel zeldzaam in ons land, en waarschijnlijker in landen met minder hygiëne, kan ook een worm de oorzaak zijn van diarree.

  1. Een voedselintolerantie
   of -allergie

   Mensen die bijvoorbeeld lactose niet kunnen verdragen, hebben last van diarree als ze zuivelproducten eten of drinken.

  2. Een chronische darmziekte

   zoals de ziekte van Crohn, IBS of IBD.

   Een neurologisch probleem

   zoals een zenuwletsel.

  3. Een medicijn

   waarvan diarree een bijwerking is.

“Is buikgriep écht griep?”

Nee, buikgriep is in feite een ‘gastro-enteritis’ (geen ‘influenza’). Buikgriep kan dezelfde symptomen geven als griep, maar het wordt niet veroorzaakt door het griepvirus. Je krijgt buikgriep door een ander virus (bv. norovirus of rotavirus), door een bacterie of door een parasiet.