preventietips

Een schone koelkast voor blije darmen

Wat kan je doen om diarree te voorkomen?

Je kunt wel wat voorzorgen nemen tegen de verspreiding van bacteriën, virussen, parasieten

svg Als je het basisonderhoud van je koelkast
negeert, wordt het al snel een paradijs voor
bacteriën.

  • Zorg voor een temperatuur tussen de 4 en 8° C.
  • Verpak alle voedingsmiddelen. Zo drogen ze niet uit en wordt de verspreiding van bacteriën tegengegaan.
  • Prop de koelkast niet vol. Lucht moet kunnen circuleren.
  • Poets de koelkast regelmatig.
  • Koop in de zomer niet te veel voedsel op voorhand, en berg het meteen op op een koele plaats.

Zo schik je een koelkast

    1. Sauzen en confituren

      Bovenaan

      Sauzen en confituren

    2. Zuivelproducten

      Midden

      Zuivelproducten en bereide gerechten

    3. Vis

      Onderaan

      Vleeswaren en vis

    4. Fruit en groenten

      Lade

      Fruit en groenten

    5. Boven: eieren en boter Midden: sauzen bv.mosterd Onder: drankflessen en -kartons

      Deur

      Boven: eieren en boter
      Midden: sauzen bv. mosterd
      Onder: drankflessen en -kartons

Wanneer je op reis gaat ...

Ken je risico op reizigersdiarree!

Klik op je volgende vakantiebestemming. Naast de risicofactor vind je ook enkele korte zinnen voor wanneer de nood het hoogst is. Zo kan je met een gerust gemoed vertrekken.

Bron : Risico op turista naar Medscape

Aanbevelingen van onze wereldreizigers

  • Drink geen water van de kraan. De lokale bewoners kunnen de aanwezige bacteriën meestal aan, maar jij niet. Kook het water eerst minstens een minuut, laat het afkoelen en drink het dan. Thee of koffie die gemaakt zijn met gekookt water, zijn daarom doorgaans veilig. Of drink water uit flessen, blik of kartons, die niet eerder geopend waren.

  • Vermijd ijsjes of smoothies, als je niet zeker bent of ze veilig zijn gemaakt en bewaard.

  • ‘Street food’ kan gevaarlijk zijn. Met hygiënische voorschriften wordt het in deze kraampjes niet te nauw genomen.

  • Voor buiktyfus kun je je tot een week voor vertrek laten vaccineren, al beschermt dit slechts in 70% van de gevallen.

  • Eet geen rauw of niet-doorbakken vlees, vis of schaaldieren.

  • Pel je fruit zelf, schil je groenten zelf. Wantrouw ook slaatjes met fruit of groenten, waarvan je niet precies weet hoe ze zijn gewassen.

  • Vraag aan je huisarts of het verstandig is om antibiotica mee te nemen, voor het geval je een bacteriële darminfectie oploopt.

  • Neem een rehydratatie-oplossing mee in je reisapotheek. Daarmee kun je aansterken als je diarree hebt.

  • Je krijgt een blikje drank uit een bak ijs? Je krijgt een net gewassen en nog nat glas bij een flesje drank? Ook die druppels kunnen besmet zijn. Veeg het stuk waarvan je drinkt goed schoon.

  • Poets ook je tanden met flessenwater, mocht kraantjeswater niet veilig zijn.

  • Niet elke gebakken vis is veilig. Sommige vissen die in tropische riffen hebben geleefd, kunnen giftige stoffen bevatten: rode poon, zeebaars, barracuda ...

Profiel foto David

David , jaar

Oostende

“Elk jaar maak ik een avontuurlijke trip met mijn maten. Samen hebben we al de vulkanen van IJsland gezien, de steppen van Centraal-Azië en de kusten van Australië gezien. Koorts, hoofdpijn, misselijkheid, dat kan je overal overkomen, zeker in landen waar je niet gew end bent aan de hygiënische en culinaire gewoonten. Maar ook gewoon op familievakantie in Spanje, zo bleek onlangs. Een stukje quesada pasiega - dat is kaastaart - in een klein dorpje, en iedereen dagenlang op de pot. Meestal ben ik verantwoordelijk voor de reisapotheek, maar deze ene keer niet …”